Laatste Najaarswedstrijd op echte herfstdag

Op een enkel spatje motregen na houden we het droog.

Vanmorgen kwamen we voor de laatste wedstrijd van de Najaarscompetitie bijeen aan de Raam in Grave. Grote vraag was of het ook deze keer droog zou blijven tijdens de wedstrijd, er was voor dit weekend regen voorspeld. Op een enkel spatje motregen na lukte dat. We kunnen voor de derde keer op rij een competitie in dit jaargetijde, met goed weer tijdens nagenoeg alle wedstrijden, bijschrijven in de boeken. De visparaplu’s waren aanwezig, maar hoefden niet opengeklapt te worden. Het enige wat vandaag tegenzat was de toch wel aanwakkerende wind, hetgeen het vissen met lichte tuigjes bemoeilijkte.

                                
                                De laatste wedstrijd werd gevist op een echte herfstdag.

Met elf vissers gingen we de wedstrijd in, de verwachtingen waren hoog gezien de berichten over de vangsten hier in de afgelopen dagen. De vis was in ieder geval heel actief aan het azen, ontdekten we al snel in het eerste uur. Ook deze keer waren de vangsten van klein formaat, grotere vis zoals brasem lieten zich niet vangen. Maar iedereen ving tenminste vis, ook al gebeurde dat op een aantal stekken in vlagen. Bij alle deelnemers viel het zo nu en dan wel even stil, maar niet voor lang. Naarmate de wedstrijd vorderde raakten we meer en meer overtuigd dat er na afloop wel eens weer veel vis te wegen en te tellen zou zijn.

In zo’n laatste wedstrijd van een competitie kun je nog een slechte wedstrijdscore van een eerdere bijeenkomst verbeteren. Van de acht wedstrijden tellen er vijf mee voor de uiteindelijke uitslag van de competitie. Ad van Bommel maakte daar het beste gebruik van door zeer scherp te vissen, niet zo ver uit de kant en met een korte opslag. Hij ving slag op slag vis, maar vergat ze eigenlijk goed te tellen. Gelukkig hadden anderen wel in de gaten dat Ad een zeer goede score zou gaan neerzetten vandaag. Maar zou het genoeg zijn voor een eerste plaats op de ranglijst?

                                
                                Ad van Bommel viste een actieve wedstrijd.

Bij de loting van de steknummers had Peter Selten nog geopperd om te beginnen met minpunten op de kopstekken, want daar wordt altijd beter gevangen. Gelukkig werd dat niet serieus genomen, want Peter trok zelf het laatste steknummer….. Op die kopstek liep het echter niet echt storm met de aanbeten.

Op de eerste paar stekken gebeurt het bijna iedere wedstrijd wel een keer, dat een snoek een aanval doet op een net aangeslagen vis. Dit keer viel Tonny van Kuppenveld die eer te beurt, het kostte hem niet alleen zijn onderlijn maar zijn hengel liep ook schade op. Het onderste deel van zijn topset scheurde bij een poging om de snoek te landen, het was dan ook een flink exemplaar. Met een beetje geluk kon Tonny de wedstrijd uitvissen.

Ad Manders had niet zo’n beste nacht achter de rug, hij was gisteren grieperig thuisgekomen. Toch wilde hij vandaag zijn vijfde wedstrijd vissen, ook al voelde hij zich beroerd. Hij trok de stek bij het bootje en viste zijn beste wedstrijd in deze competitie, hij werd vandaag tweede met 883gr en 47 stuks. Hoewel Ad vandaag niet optimaal gebruik kon maken van deze topstek, was hij zeker tevreden met het resultaat.

                                
                                Ad Manders beleefde toch een goede wedstrijd op stek 1.

Bij het wegen en tellen van de vangsten na de wedstrijd, blijkt dat we het ook deze keer goed gedaan hebben: 414 stuks met een totaalgewicht van 8775gr. Ad van Bommel wint vandaag de wedstrijd met 1282gr en 72 stuks, gevolgd door Ad Manders met eerder vermelde cijfers. Eric van der Zanden wordt met 1029gr en 35 stuks vandaag derde.

Nadat alles opgeruimd was gingen we voor de prijsuitreiking naar Ada in Mill. Daar was ook Wim van de Poll, die de laatste gegevens invoerde in het programma op de laptop. Er bleken twee deelnemers te zijn met hetzelfde aantal punten voor een eerste plaats. Zoals afgesproken wordt er dan gekeken naar het totaal geviste gewicht per deelnemer om te bepalen wie de competitie wint en de wisselbeker in ontvangst mag nemen. Gelukkig bood het computerprogramma snel uitkomst.

Hoewel Ad van Bommel een flinke inhaalslag gemaakt had door twee wedstrijden op rij te winnen, was het net niet genoeg om ook Marcel de Hoog voorbij te komen. Marcel wint met 6171 tegen 5616gr deze Najaarscompetitie, Ad van Bommel wordt dus tweede. Edwin Kerstens pakte de derde plaats, hij had goede scores in de eerste helft van deze competitie.

We kijken terug op een competitie met goede vangsten en ook dit jaar goed weer tijdens de wedstrijden. Graag tot volgend jaar!

De Wedstrijdcommissie.

 

Het totaaloverzicht van deze competitie staat hier.