Millse jeugd vist Open Kampioenschap

Veel animo voor Jeugddag HSV Het Kanaal.
We hebben er lang naar uitgekeken, maar vandaag ging het dan toch echt gebeuren: het eerste Open Millse Jeugd Vis Kampioenschap werd gevist. Voordat de deelnemers zich verzamelden bij de schuilhut aan visvijver de Bus, werden ’s morgens nog de laatste voorbereidingen getroffen. De benodigde hengels en tuigjes werden compleet gemaakt en de nummers van de stekken werden uitgezet. Bij de inschrijvingen was het zo geregeld dat vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar zouden komen te zitten. Naast het wedstrijdelement was het vandaag natuurlijk ook belangrijk om met plezier aan de waterkant te zitten. Uit de reacties blijkt dat we daar zeker in geslaagd zijn.
 
                                
                                Alles was tot in de puntjes geregeld.
    

Alle jeugd tussen 7 en 14 jaar uit Mill en omgeving is de afgelopen weken benaderd voor deze Jeugddag. Voor deze activiteit zijn er ook seniorleden uitgenodigd om kinderen met weinig of geen viservaring te komen helpen. We zijn er trots op dat we dat vandaag vrijwel één op één konden doen. In beginsel waren de omstandigheden voor iedere deelnemer gelijk: dezelfde hengel, hetzelfde aas en hetzelfde voer. Tot in de puntjes verzorgd door onze jeugdige bestuursleden, die het initiatief genomen hebben deze dag te organiseren. De enige onzekere factor vandaag was de vis zelf, bijten ze wel of bijten ze niet? Dat maakte het extra spannend.

                                
                                Jan van der Lans opent de Jeugddag en heet iedereen van harte welkom.

Na een korte uitleg van Jan van der Lans vertrokken de deelnemers en secondanten naar de opgegeven steknummers. Daar stond het voer en aas al klaar. Op de geplande tijd kon het startsein gegeven worden, van meet af aan werd er met veel enthousiasme gevist. Op een paar stekken na zat iedereen nog net een beetje in de schaduw. Gelukkig maar, want het was een zonovergoten dag.

                                
                                Een enthousiaste deelnemer heeft het naar de zin zo te zien.

Om de vangsten te registreren waren er meerdere controleurs op het wedstrijdparcours aanwezig. De vissen werden zorgvuldig gemeten, genoteerd en weer teruggezet in het water. De scores werden bijgehouden in centimeters, net als bij de jeugdwedstrijden van de vereniging. Vooral op de linkerkant van de Bus werd er goed gevangen. Waar de begeleiders van de vereniging het voornamelijk druk mee hadden, was het vernieuwen van de tuigjes als deze in de war geraakt waren. Op een open wedstrijd kan dat natuurlijk gebeuren met kinderen die voor het eerst van hun leven een hengel vasthouden. Er was gelukkig meer dan voldoende materiaal om het gelijk op te kunnen lossen.
Naast een appeltje, kregen de kinderen halverwege de wedstrijd ook nog wat te drinken, ook was er gezorgd voor een zakje met snoep.

Om drie uur werd de wedstrijd afgeblazen. Van tevoren was afgesproken om bij het opruimen alle uitgezette materialen en afval mee terug te nemen naar de schuilhut. De wedstrijdleiding had dan mooi even de tijd om alle gegevens te verzamelen van de genoteerde vangsten.

                                
                                Jan en Wessel verwerken de gegevens, twee deelnemers kijken toe.

Van de 28 deelnemers hebben er 19 hun vangsten kunnen aanbieden om te meten. Helaas lukte het negen kinderen niet om een visje te vangen. Totaal is er vandaag  616 cm vis gevangen. Een fantastische uitslag kunnen we zeggen. Daarnaast maakte het enthousiasme van iedereen de dag zeker compleet.

Dan volgt de bekendmaking van de winnaars van de drie bekers:

3. Devin Bisschops            58 cm.
2. Reyno Lagerweij            59 cm.
1. Dejan Bisschops          113 cm.

                                
                                De winnaars Dejan, Reyno en Devin met hun bekers.

Het meeste materiaal voor deze dag is gesponsord door Hengelsport Wijchen van Tuinwereld. Hoofddoel is natuurlijk om de jeugd enthousiast te maken voor de hengelsport. De complete hengelsets mochten de deelnemers na afloop mee naar huis nemen. Dan kunnen ze nog een keer gaan vissen als ze dat willen. Voor de kinderen was er vandaag ook de mogelijkheid een gratis vergunning te ontvangen voor de resterende maanden van dit jaar. We hopen natuurlijk dat er zoveel mogelijk jeugd toetreedt tot onze hengelsportvereniging in de toekomst.

Iedereen bedankt voor het slagen van deze activiteit!

Jan van der Lans
Wessel Merkus
Wesley Cornelissen.