Omgevallen bomen uit de Bus verwijderd

Door de laatste storm opnieuw bomen in het water.

Nadat de laag ijs op visvijver de Bus weer verdwenen was, kon Natuurmonumenten afgelopen week eindelijk de twee bomen ter hoogte van de mindervalide steiger uit het water halen. Hiervoor moest wel zwaar materieel ingezet worden. De bomen liggen nu op het weitje waar de schapen in de zomer altijd lopen.

                               
                               Er is een doorgang naar de schapenwei gemaakt om de bomen af te kunnen voeren.

Door deze operatie is het eerste gedeelte van het wandelpad linksom een stuk breder geworden, zoals vaker heeft ieder nadeel dus ook zijn voordeel…. We zijn in ieder geval blij dat Natuurmonumenten, ruim voordat ons seizoen begint, tot actie overgegaan is.

Ook de komende weken hebben we nog te maken met enige overlast. Door de storm van afgelopen donderdag zijn er opnieuw bomen omgevallen langs ons viswater. Er liggen ook weer bomen in het water, gelukkig minder dikke dan de twee die er pas uitgehaald zijn. Deze zullen vermoedelijk op mankracht eruit gehaald kunnen worden. Het hele wandelpad ligt overigens helemaal vol met afgewaaide takken.

                               
                               In de uiterste linkerhoek van de Bus zijn opnieuw bomen in het water gevallen.

Ter hoogte van de bank bij het eiland is een dikker exemplaar als een luciferhoutje afgebroken. Deze is niet in het water terechtgekomen, maar in de bomenrij zelf. Menig visser hoort in het seizoen aan deze kant van de Bus regelmatig het gepiep en gekraak van deze populieren als er een beetje wind staat. Dan zitten de bomen ook volop in het blad, waardoor ze nog eens extra zwaar zijn.

Er wordt door Natuurmonumenten een plan gemaakt om alle populieren aan deze kant van ons viswater op (korte) termijn te gaan rooien en te vervangen door inheemse bomen en struiken. Dat zal het aanzicht sterk verbeteren ten opzichte van nu, met al die scheef gevallen bomen.
En zeker niet op de laatste plaats: ook de veiligheid aan de waterkant zal er enorm op vooruit gaan.

We volgen die ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte.

Het Bestuur.
 

Artikel 28-02-2017 bijgewerkt: er blijken meerdere bomen omgevallen te zijn, Wim van de Poll heeft nog even foto's gemaakt: