Zomeravondwedstrijd op Graafsche Raam

Brasem bepaalt het wedstrijdverloop.

Voor de tweede editie van de Zomeravondcompetitie zijn we afgelopen donderdagavond uitgeweken naar het Jan Hondongpark in Grave. Het was passen en meten op dit favoriete deel van de Graafsche Raam. Maar liefst 18 vissers kwamen naar de loting voor deze tweede wedstrijd. Een mooie zomeravond waarop het voorspelde onweer duidelijk aan ons voorbij zou gaan, er viel geen spatje regen. Er stond slechts een klein beetje wind, maar deze kwam uit oostelijke richting, zoals al een paar dagen het geval was.

                                
                                Het was er goed toeven op het Jan Hondongpark.
 

Het vermoeden bestaat dat juist die oostelijke wind in combinatie met de heersende luchtdruk er de oorzaak van was dat het zo stil was in het water. Er zat slechts een klein beetje trek op het water, ook niet bepaald bevorderlijk voor de activiteit van de vis. De wedstrijd kwam dan ook moeizaam op gang, slechts hier en daar werd een visje gevangen. Met de wetenschap dat brasem en zeelt hier makkelijker te vangen zijn dan op de Bus, zetten de meeste deelnemers daarop in, door hun aas aan te passen.

Niet onverdienstelijk wist Ad Manders het echte spits af te bijten in deze serie wedstrijden op gewicht. Hij ving als eerste een flinke brasem. Dat was het moment dat de overige vissers eigenlijk min of meer de keuze kregen: of als de wiedeweerga aan de vis zien te komen om dit gewicht ook maar enigszins te benaderen of opgeven en inpakken. Dat laatste deed gelukkig niemand, iedereen koos uiteraard voor het eerste en deed zijn uiterste best om wat te vangen. En het bleef niet bij die ene brasem van Ad, ook op andere stekken wist men er eentje te haken. Helaas lukte het niet iedere deelnemer de gehaakte vis in het leefnet te krijgen. Theo Ermers verspeelde zijn vangst in het pompenblad net voor de kant. Het enige wat ons rest is de foto Theo……

                                
                                Bij Theo Ermers ging het net voor de kant mis…..

Een tweede brasem was Ad Manders blijkbaar niet gegund, hij zag nog net een glimp van deze grotere vis voordat deze er definitief vandoor ging. Bij Wiel van der Ven verliep het nog anders. Kort voor het einde van de wedstrijd moesten bezoekers Wiel erop attenderen dat hij toch echt beet had gekregen, zijn hengel kromde zich al in de steun. Met veel ervaring wist Wiel de gehaakte brasem alsnog te scheppen en in zijn leefnet te laten belanden. Toch nog een mooie afsluiting voor zijn wedstrijd, die niet bepaald goed verlopen was.

Bij de weging bleek Eric van der Zanden ook een flinke brasem bij zijn vangst te hebben, samen met zijn overige visjes bracht hij 2006 gram op de weegklok. Meer dan genoeg om de wedstrijd te winnen. Ad Manders kwam op de tweede plaats uit met zijn brasem van 1904 gram, gevolgd door Wiel van der Ven met 1757 gram. Zeven deelnemers slaagden er niet in om iets vangen.

Komende week gaan we naar de Lage Raam achter de Bus, de eerste stekken zijn al gemaakt en zaterdag wordt de rest gedaan. Een flink karwei, want er moeten genoeg plaatsen zijn voor deze grote wedstrijdgroep. We zijn trots op de groeiende belangstelling voor de wedstrijden, dus doen we het extra werk graag.

Tot volgende week.

De Wedstrijdcommissie.